Vanhimmat meistä muistavat ajan, jolloin pönttöuuni löytyi melkein joka talosta. Se katosi markkinoilta hetkeksi, kun keskuslämmityksiä alettiin asentaa ja halpaa öljyä tulvi markkinoille. Jokin kuitenkin jäi kaihertamaan ihmisten sisikuntia. Monikaan ei silti tiennyt mistä kaipuussa oli kyse. Nyt pönttöuunit ovat tulleet takaisin. Niitä hankitaan kiihtyvään tahtiin sekä uusiin että vanhoihin asuntoihin. Pönttöuunien suosiota selittää ehkä parhaiten se, että niiden mukana on tullut muutakin katsottavaa kuin sinistä valoa hohtava nurkka-alttari, televisio.

Pönttöuuneihin on nykyään saatavana avarat lasiluukut, yksi-, tai kaksiovisena. Mikä on tunnelmallisempaa, kuin seurata elävän liekin salaperäistä loimotusta? Meissä suomalaisissa asuu syvällä kunnioitus elävää liekkiä kohtaan. Liekit säteilevät myös miellyttävää lämpöä lasiluukkujen läpi. Luukkujen kehykset voi tilata kullan, hopean ja messingin värisenä tai mustana. Kuorten värit voi valita RAL-Classic värikartan väreistä. Tarjolla on ainakin sata vaihtoehtoa. Myös koristemaalaukset onnistuvat. Pönttöuuni istuu tyylikkäästi mihinkä tahansa sisustusratkaisuun. Myös kokoja on useita. Pönttöuunien halkaisijat alkavat 55 senttimetristä. Suurin halkaisija on 90 senttimetriä. Korkeutta uunilla voi olla valinnan mukaan 140 senttimetristä ylöspäin. Uutta ovat hellapönttöuunit, joita voi käyttää ruoanvalmistuksessa ja -haudutuksessa.

Pönttöuuni on mainio lisälämmitin, ja se soveltuu myös varalämmityslaitteeksi. Pönttöuuni lämpiää nopeasti, mutta luovuttaa silti lämpöä pitkään, jopa toista vuorokautta. Hyötysuhteeksi VTT on mitannut 86 prosenttia, merkittävästi yli virallisen vaatimustason. Turvallisuutta ei pidä unohtaa. Pönttöuuni ei koskaan lämpene tulenkarvaisen kuumaksi ulkokuoreltaan. Savuhormiliitoksen voi tehdä monella tavalla, myös päältä. Pönttöuunin varaavat ominaisuudet pitävät savukaasujen lämpötilat alhaisina. Tästä syystä hormiksi kelpaavat kaikki hyväksytyt elementtihormit, myös teräsrakenteiset.

Pönttöuunilla lämmittävä hankkii lämpönsä 5,3 sentillä kilowattitunti, vaikka ostaisi klapit. Mikäli omaa metsää löytyy, niin melkoiset säästöt ovat mahdollisia.